Heist-op-den-Berg:

Kies voor een schone houtverbranding

Hout is de oorsprong, de brandstof met de langste geschiedenis en werd door de Europese Unie zelfs erkend als hernieuwbare energiebron. In vele Europese landen wordt houtverbranding zelfs gepromoot om de klimaatdoelstellingen te halen. Wist u immers dat de uitstoot van fijnstof met maar liefst 90% zou verminderen als alle oude toestellen vervangen zouden worden door performante, moderne toestellen? En wanneer die nieuwere toestellen gecombineerd worden met de beste stookmethodes voor een propere houtverbranding dan zijn we op de goede weg …

Vijf tips voor een propere houtverbranding:

  1. Stook met droog hout
    Om goed te branden mag het hout waarmee je stookt maximaal 20% vocht bevatten. Voor een goede verbranding met een schoon glasraam en weinig fijnstof is droog hout immers essentieel. De vochtigheid van het hout kan je testen met een houtvochtigheidsmetertje.
  2. Gebruik aanmaakblokjes in plaats van krantenpapier
    Een natuurlijk aanmaakblokje brandt veel langer en schoner en ontwikkelt veel meer warmte dan krantenpapier. Het aanmaakhout, waar je best voldoende van gebruikt, bereikt door het gebruik van zo’n aanmaakblokje dan ook sneller een hogere temperatuur waardoor grotere houtblokken sneller kunnen ontbranden.
  3. Steek het vuur langs boven aan
    Hout brandt van boven naar beneden, vergeet daarom wat je ooit leerde over het aanmaakblokje en aanmaakhout onderaan te leggen met de grotere blokken er boven op. Beter is om het net omgekeerd te doen en de grotere houtblokken onderaan te leggen, gekruist zodat de lucht er goed bij kan. Daar bovenop leg je het aanmaakhout en bovenaan de stapel het aanmaakblokje. Het duurt misschien wat langer vooraleer het hout brandt maar het zorgt wel voor een schonere verbranding.
  4. Houd je glasraam goed in het oog
    Bij het aanmaken van een haard moet je het vuur een maximum aan lucht geven. Wanneer het vuur goed brandt kan je die luchttoevoer dan weer wat verminderen zodat je het vuur niet teveel afkoelt en er niet te veel warmte via de schoorsteen ontsnapt. Begint je glasraam zwart te zien? Geef dan iets meer lucht! Het vuur smoren is immers uit den boze want dan kan het vuur niet goed branden en ontstaan de hoogste fijnstof emissies.
  5. Vervang oldtimer kachels en haarden
    Te oude kachels zijn helaas niet meer goed te regelen en verbruiken veel hout voor weinig warmte. Best is om te kiezen voor een toestel dat goed luchtdicht is en waarin een goede naverbrandingskamer voorzien is. Wie kiest voor een toestel met de nieuwste technologieën kiest voor de schoonste houtverbranding.
Scroll to Top