Hoeveel verbruikt een haard nu echt?

Cases energieverbruik

Energieprijzen swingen de pan uit, vragen over het verbruik van gashaarden blijven dan ook niet uit. Maar zijn de gashaarden wel altijd zo'n grote slokop als het op gasverbruik aankomt of valt dat best wel mee? Hieronder vind je enkele concrete en transparante voorbeelden van jaarafrekeningen van diverse energieleveranciers met een korte duiding van de woonsituatie.

 

► Bart uit Westerlo

Bart uit Westerlo woont al 9 jaar in zijn woning. Hij verwarmt voornamelijk elektrisch maar heeft ook een gashaard, weliswaar nog eentje zonder ECO-stand. Zijn gasverbruik bedroeg afgelopen jaar zo'n 4700 kWh/jaar, dat is het verbruik van alleen de gashaard. Hij voegt er nog aan toe dat de haard het afgelopen jaar veel vaker brandde dan ooit eerder. Door een defect aan de warmtepomp dat zo'n 3 maanden aansleepte was de gashaard immers de enige warmtebron in huis.

       

 

► Yves uit Hulshout

Yves woont in een appartement in Hulshout waar zowel zijn vloerverwarming als gashaard aangesloten zijn op het gasnet. De vloerverwarming staat gemiddeld op 21°C. Koudere momenten 's avonds of overdag worden opgevangen met de gezellige warmte van de gashaard.

 

► Femke uit Heist-op-den-Berg

Femke uit Heist-op-den-Berg woont in een zonnig appartement waar het van zodra de zon schijnt aangenaam is van temperatuur. Ze verwarmt met vloerverwarming en heeft ook een gashaard, beiden nemen gas af van het gasnet. De vloerverwarming staat gemiddeld op 20°C en in de zomer wordt deze uitgezet. Wordt het toch wat te fris binnen dan gaat de haard aan. Bij het historisch verbruik valt op dat in 2021 heel wat meer verbruikt werd dan het jaar voordien. Dat is deels te wijten aan de warme lente en zomer in 2020 waardoor er minder verwarmd hoefde te worden en in 2021 werd er bovendien vaker van thuis uit gewerkt waardoor er ook overdag meer verwarmd moest worden.

 

* Om privacyredenen werden de klantgegevens in elk voorbeeld onzichtbaar gemaakt.