Wat je over haarden wil weten

Veelgestelde vragen

 

► Hoeveel verbruikt een gashaard?

Het verbruik kan verschillen van de ene tot de andere gashaard maar we zetten een paar voorbeelden op een rij. Het verbruik is uitgedrukt in kubieke meter per uur (m³/h) en geldt voor gebruik op de hoogste stand. In de ECO-stand ligt het verbruik tot ongeveer 25% à 30% lager.
  • M-Design Luna Diamond 1000 H: 0,79 m³/h
    Dit is een mooie, strakke gashaard van een gemiddelde grootte met een strak vuurbeeld. Het mooie lijnvuur wordt meestal gecombineerd met een stijlvolle bodem met stenen.
  • Kalfire GP60/59 F: 0,86 m³/h
    Dit is een gashaard van gemiddelde grootte met een hyperrealistisch houtstammenvuur waarbij er ook vlammen door en uit de keramische houtstammen lijken te komen.

 

► Hoeveel verbruikt een gashaard op propaan?

Ook hier kan het verbruik verschillen van de ene tot de andere gashaard. Nemen we hetzelfde voorbeeld als hierboven, de Kalfire GP60/59 F dan zou je uitgaande van 100 branduren een verbruik hebben van 4 flessen van 10,5 kg.

 

► Wat is het verschil in verbruik tussen een gewone stand en de ECO-stand bij een gashaard?

Op ECO-stand verbruik je merkelijk minder gas. Kalfire bijvoorbeeld zet al jaren de toon met haar energiezuinige haarden. Naast de acht normale gasstanden kan er ook gekozen worden voor een negende, energiebesparende stand zonder dat je hoeft in te boeten op het vlammenbeeld. Op deze stand verbruik je tot wel 40% minder gas ten opzichte van de hoogste stand. Dankzij deze ECO-stand en het mooie vuurbeeld bij lage standen kan je gashaard ook sfeer brengen als je op bepaalde momenten niet meteen extra warmte wenst.

 

► Wat kost brandhout?

Voor een kubieke meter droog brandhout betaal je zo'n € 175. Dat isvoldoende hout om 50 à 60 avonden te stoken. Opgelet, droog hout kost een pak meer dan net gekloven hout.

 

► Wat bedraagt het verbruik van een elektrische haard?

Het stroomverbruik van deze haard is de vergelijken met dat van de verlichting in de kamer. Schakel je het verwarmingselement in, een optionele functie bij deze haard, dan verbruikt de haard maximaal 2 kW.

 

► Wat verbruikt de e-Matrix van Faber, de elektrische haard die werkt op water en stroom?

Ook hier is het stroomverbruik van deze haard te vergelijken met dat van de verlichting in de kamer. Schakel je het verwarmingselement in, een optionele functie bij deze haard, dan verbruikt de haard maximaal 2 kW. Dit soort haarden is ook aangesloten op het water en dat verbruik bedraagt zo'n liter water per avond dat de haard aan staat.

 

► Wat bedraagt het verbruik van een bio-ethanol haard?

Het verbruik is afhankelijk van de grootte van het systeem. Gemiddeld kan je 20 uur branden met 1 reservoir van 10 liter. Dit komt neer op een gemiddelde van 0,5 liter per uur wat overeen komt met € 1,5 per uur.